Andreas leder Optoteam til nye høyder på Vestlandet

andreas-ringkjob-optoteam-qcciypyiy2d0lxeqzrhbt7lqqwdepzocupxv5ut6zu

Kontaktinfo

Kontaktperson: Andreas Ringkjøb
Stillingstittel: Regionsansvarlig Bergen, optiker, diagnostika
Nettverk: LinkedIn
Telefon: +47 996 17 762
Andreas tok en sjanse da han sa fra seg en trygg stilling som assisterende butikksjef for å bli den første regionlederen til Optoteam. Bare noen måneder i forveien hadde Arne og Thanh startet bedriften, men ingen av dem visste hvor dette kom til å ende.

«Optoteam kunne gått konkurs før jeg fikk kommet i gang, og der sto jeg med tre barn, hus, bil og regninger som skulle betales.»

– Andreas Ringkjøb –

Likeså, tok Optoteam en sjanse da de satset på Andreas. Han slo ikke Thanh som spesielt utadvendt på det første intervjuet. Likevel var det noe med den reflekterte bodøværingen. Fire år senere er Andreas en av Optoteams viktigste pådrivere.

Forsvarsbarnet som bygget en optikerbase

Andreas ble født i Bodø, men som forsvarsbarn flyttet han mye rundt i Norge under oppveksten. Han byttet skole hvert år frem til fjerde klasse da familien slo seg til ro i Bodø. Å tilpasse seg nye omgivelser falt naturlig for Andreas deretter.

Som nærsynt fjortenåring oppdaget Andreas optikken. Faget passet bra for en teknisk interessert tenåring som var hjelpsom av natur. Men det skulle gå fem år, en rundreise til jordens bakside og en svipptur innom forsvaret før han tok fatt på optikerstudiet.

I bunn og grunn var Andreas trygghetssøkende, men noen ganger følte han trang til å kaste seg ut i ukjente farvann. Det var denne iboende eventyrlysten som ledet han til å dra på utveksling til Australia.

«Litt action kan jeg like, spesielt alt som har med vannsport å gjøre. Kitesurfing, rafting og fallskjerm i vindtunnel er bra fritidsmoro.»

– Andreas Ringkjøb –

På tur til Australia fikk Andreas erfare hvor bra det kan være å prøve nye ting. Da han kom tilbake, var han blitt tryggere på seg selv og valgene han tok i livet. «Noen ganger må man ut av sin komfortsone for å komme seg videre.» (Andreas)

Deretter ble Andreas innkalt til førstegangstjeneste. For å bruke tiden fornuftig søkte han både utskrevet befalskurs og optikerutdanning. Hvem vet hva som hadde skjedd om UB-kurset hadde blitt noe av. I stedet ble det optikerkarriere da han dimitterte etter noen uker på grunn av dårlig syn.

Slik gikk det til at Andreas dro til Kongsberg som 19-åring for å starte optikerstudiet. Nok en gang befant han seg i et nytt miljø der han fikk mange venner for livet, blant annet en studiekompis som anbefalte han for Thanh noen år senere.

Fra studier på Kongsberg til ledelse i Bergen

Etter studiene følte Andreas for å prøve noe nytt. Han siktet seg inn mot Bergen, en plass der han aldri hadde satt sine føtter. Der fikk han snart mulighet til å være med på oppstarten av en ny Interoptik-butikk.

Det var en spennende tid for Andreas der han fikk se hvordan optikerbutikker bygges opp og fungerer. Etter fem år hos Interoptik søkte han nye utfordringer og jobbet for flere optikerkjeder før han endte opp som assisterende butikksjef hos Synsam.

Men så hendte det i 2018 at klassekameraten fra Kongsberg ble med på oppstarten av Optoteam. Ikke lenge etter tok Arne og Thanh kontakt med Andreas og luftet ideen om å ansette han som Optoteams første regionleder.

«Om jobben min var ledig, hadde jeg nominert Andreas til å lede Optoteam.»

– Thanh Tran –

Andreas tok sjansen selv om han ikke kjente Arne eller Thanh, og bemanning i optikerbransjen hadde han aldri hørt snakk om på Vestlandet. Tilbudet fra Optoteam-gutta var rett og slett for spennende til at han kunne takke nei.

Med støtte fra familien sa Andreas fra seg stillingen som assisterende butikksjef og ble Optoteams første regionleder. Det var skummelt, men samtidig var han klar for å ta på seg mer ansvar.

Dermed tok Andreas ledelsen for Optoteam Vestland. I starten var det et tungrodd enmannsshow. Det viste seg nemlig å være en hard nøtt å knekke koden i Bergen, men etter et års tid som ensom majestet begynte optikerrekruttene å komme.

Optoteams tre første suksessfaktorer

I starten var optikermiljøet på Vestlandet skeptiske til det nye og ukjente Optoteam, men så fort bransjen fikk opp øynene begynte ting å skje. Fornøyde Oslo-optikere anbefalte gladelig Optoteam, og snart nådde jungeltelegrafen vestlandshovedstaden.

Først fikk Andreas ansvar for en optiker i Stavanger-området, deretter begynte veksten i Bergen. Snart fikk team Vestland gleden av å hanskes med snakkesalige bergensere på løpende bånd, noe som sto i stor kontrast til Andreas sin personlight.

I likhet med Thanh lider Andreas av TOA (tilbakevendende oppmerksomhetsallergi). Han er en stillferdig type som lytter mer enn han tar til orde. Samtidig er han aldri redd for å si ifra når det trengs, og har som regel gode ideer på lur.

«Andreas kunne kanskje frontet bedriften litt mer, men jeg bør vel ikke uttale meg som ikke liker å fronte selv.»

– Thanh Tran –

Det var nok ingen tilfeldighet at to stillferdige men tilpasningsdyktige optikere fant tonen. Begge liker å starte prosjekter og er gode på å kultivere nettverk. Ikke minst deler de avsmak for å utlevere seg selv på sosiale medier og lignende.

Bak den lysskye duoen står Arne med en klar mening om at begge bør tre inn i søkelyset for å vise verden hvem de er. Riktignok har Optoteam vokst raskt uten alt for mye fokus på bakmennene, en suksess som er bygget på trioens forskjellige styrker.

Ved nærmere ettertanke kommer Andreas frem til Arne er strategen med det store overblikket mens Thanh er en naturlig motivator og nettverksbygger. Selv er han den løsningsorienterte. Optoteams suksess kom med andre ord av tre ting: Erfaring, nettverk og tilpasningsdyktighet.

Små og store utfordringer på vestkanten

Naturlig nok blir ting gjort litt annerledes i Bergen enn i Oslo. Det er færre folk og et mindre miljø, men like stort behov for dyktige optikere. Som regionleder har Andreas lært mye om både seg selv og sin kundekrets.

Etter hvert skjønte han at han trives veldig godt med å starte med blanke ark og forme sin egen rolle. Utfordringer er bare gøy, så lenge arbeidsrutinene ikke tar over livet. Aller mest setter han pris på å kunne hjelpe andre mennesker.

Derfor jobber han hardt for at Optoteam Vestland skal kunne være et godt tilbud for optikerne, butikkene og kundene. Andreas er også flink til å lytte, men setter gjerne en stopper for feilaktige optikerskrøner som florere blant kundene.

«Aggressive glass er en kundeklassiker.»

– Andreas Ringkjøb –

Frykt for progressive glass er visstnok like utbredt som oppmerksomhetsallergi i visse optikerkretser. Andreas sin fanesak har blitt å komme denne frykten til livs. Derfor bruker han gjerne litt ekstra tid på å forklare hvordan progressive glass fungerer.

Rykter om trappefall og snubling i fortauskanter på grunn av progressive glass kan herved avkreftes. Det er derimot tvilsomt at han kommer knusktørr pappahumor til livs. Høflighetsfliring av vitser om aggressive brilleglass må han nok bare leve med.

Antakelig må nok Andreas belage seg på flere vitser og mer oppmerksomhet, for Optoteam er langt fra utvokst. Utfordringer og ansvar blir det ikke mangel på. Heldigvis har han en naturlig trang til å kaste seg ut i ukjente farvann.

«Andreas er veldig smart, men litt introvert. Likevel vil han være med på alt.»

– Thanh Tran –

Relatert artikkel: Thanh løser optikerbransjens bemanningsutfordringer

Fortsatt spørsmål?

Finner du ikke svaret du leter etter? Vennligst snakk med våre vennlige team.
Jeg vil bli kontaktet