Visuell snø – en synsforstyrrelse som sjelden avdekkes

visuell-sno

Våre mest populære artikler

"I timeboka var det oppført følgende: Flytere som kan sees hele tiden – Pasienten ønsker å vite om øynene er friske. I løpet av en uke hadde jeg to tilfeller med visuell snø!"

Den første pasienten forteller om synsforstyrrelsen i en bisetning, men den andre pasienten kommer fordi han lurer på om det er sammenheng med synsforstyrrelsen og øyesykdom. Han har lest seg opp og kan fortelle meg om alle symptomer han har og ikke har.

Visuell snø (VS) forstyrrer synet. Dette setter vanligvis ikke ned synskvaliteten, men kan påvirke livskvaliteten.

Mange søker hjelp for å finne ut hva dette er, og de vil vite hva de kan gjøre for å få slutt på forstyrrelsen. Flere av de jeg møter på har vært gjennom ulike undersøkelser og ingen har fått svar på hva forstyrrelsen er. De fleste med VS kommer til undersøkelse for andre synsplager.

I følge Schrankin som intervjuet 120 mennesker, hadde 78 av disse normal neurologi og øye/ synsforhold.

a -normalt-syn-1-1536x864
Fra Visual snow syndrome: Proposed criteria, clinical implication and pathophysiology. Metzler et
al. Current neurology and neuroscience reports 2018

Definisjon av visuell snø

Før i tida ble tilstanden assosiert med migrene eller Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD).

VS ble første gang beskrevet i 1995. Inntil 2014 var tilstanden beskrevet bare med 10 caser. Schankin anbefaler at det defineres som et distinkt, eget syndrom.

Hans forslag til definisjon er følgende:

 • Varighet lenger enn 3 måneder.
 • I tillegg til snøen skal det være minst 2 andre symptomer (se liste under).
visuell-sno-2
Fra Visual snow syndrome: Proposed criteria, clinical implication and pathophysiology. Metzler et al. Current neurology and neuroscience reports 2018

Har du et case som dette i stolen, er det viktig å søke etter bakenforliggende årsaker.

VS oppleves som positive vedvarende synsforstyrrelser. De ligner kornete piksler som flimrer i hele synsbildet. Typisk er svart/ hvitt, men noen ganger har de farger. Intensiteten kan variere avhengig av omgivelsene. Det kan også gå opp og ned i perioder av livet.

VS kan deles inn i primær og sekundær VS

Sekundær VS kan for eksempel være forårsaket av hodetraume, okulære sykdommer, systemiske sykdommer og tilstander, neurologiske sykdommer og bruk av medisiner eller rusmidler.

Medisinene som er blitt nevnt i denne forbindelse er blant annet medisiner mot depresjoner, epilepsi og antiøstrogener (benyttet for å stimulere eggløsning).

Post traumatisk stress med psykiatriske problemstillinger har også vært nevnt i VS problematikk.

Positive spontane visuelle fenomen kan oppstå ved retro chiasmale iskemiske infarkt.

Palinopsier har blitt beskrevet av folk med lesjoner post geniculære visuell bane på grunn av lesjoner som okkuperer deler av hjernen, demyelinifiserende lesjoner og infeksjoner.

Så den som undersøker må holde tunga rett i munnen for å utelukke flere mulige årsaker til de beskrevne synsproblemene.

De fleste av pasientene med visuell snø har andre plager. Migrene og tinitus er vanlige.

visuell-sno-3
Tabell 1 og 2. Visual snow: Misperception . White et al. J Neuro-Ophthalmol 2018;38:514-521

Behandling

Det finnes ingen god behandling for visuell snø. En metode er at personene lærer seg å leve med forstyrrelsen og nærmest overser den. Noen har nevnt ernæring og visuell rehabilitering som mulig løsning.

Medisiner av ulike typer er blitt prøvd, uten dokumentert suksess. Filterbriller med filtereffekt i blå-gult spekter har vist seg å være symptomdempende (som ved migrene).

Under følger mine to nye case, der begge antas å ha fått synsforstyrrelsen etter bruk av Ecstasy. Pasientene har skrevet sine historier.

Case 1

En 28 år gammel frisk mann kommer til synsundersøkelse da han ikke ser like bra som før. Tidligere mild myopi som ble behandlet for 6 år siden med LASIK. Nå svakt myop og astigmatisme. BCVA er 1.2 /1.2. Synsfelt, pupiller, og andre neurologiske tester viser ingen abnormaliteter. Retina ser sunn ut.

I en bisetning forteller han at han tok litt dop på en festival for 5 måneder siden. Dopet var Ecstasy / MDMA. Han fikk ingen rus av dette, men etter 3 timer begynte forstyrrelsene som han beskriver under. Han lurer på om jeg kan hjelpe ham med å forstå hva som har skjedd og om dette kommer til å vedvare. Mannen ser svært sunn ut, svært intens, svært arbeidsfør og har ingenting som minner om depresjon eller lignende.

Pasienten beskriver:

Symptomene har endret seg en del siden det begynte for fem måneder siden. I hovedsak føler jeg nå av og til en svak hodepine, og en slags fysisk fornemmelse av det. Det knytter seg litt foran i hodet (bak pannen), og hodet kan føles tungt. Dette kan forverres litt hvis jeg drikker mye kaffe eller øl eller tar en røyk.

For noen måneder siden var denne følelsen kontinuerlig, og jeg følte meg svimmel. På en “dårlig dag” hadde jeg en fysisk fornemmelse av at hjernen kvernet rundt inne i hodet, som om skallen var litt for trang og fungerte som en hjerne-smoothie-blender. Umulig å tenke klart i den perioden. Alt dette føles mye bedre, og helt levelig nå.

Aldri hatt øresus. 

Synssymptomene har også endret seg, i de første ukene etter festivalfadesen kunne jeg få følelsen av at ting ikke sto helt stille. Jeg følte at synsfeltet / fokuspunktet mitt var veldig snevert, og at alt annet enn det jeg fokuserte på “bølget”.

Jeg følte meg veldig lyssensitiv, og hadde lysglimt i synsfeltet mitt slik jeg kjenner igjen fra når jeg har migrene, de var der uavhengig av om øynene var åpne eller lukket.

Pasientens egne betraktninger

Nå er ting mye bedre, det jeg sitter igjen med nå synsmessig er en “knitring” i hele synsfeltet. Jeg ser det samme når øynene er lukket, da utarter det seg som en million små piksler som blinker i hvitt. Det er såpass svakt at jeg nå glemmer det når jeg er på farten eller for eksempel ser på en film, men hvis jeg står stille og ser på et punkt, eller ser på noe ensfarget, blir det tydelig – en million små blitser som går av over hele synsfeltet mitt.

Det blir tydeligere jo mørkere det er, og jeg føler at nattsynet mitt er dårligere nå enn før. 

Samtidig er jeg klar over at jeg nå er utrolig bevisst på hvordan hodet og synet mitt føler seg hele tiden, så det er mulig at jeg overanalyserer.»

Symptomene mine passer definitivt til visual snow, akkurat sånn oppleves det. I tillegg har jeg også alle de andre symptomene som blir listet opp her.

Nyctalopia er det mest tydelige og plagsomme. 

 • Palinopsia
 • Photosensitivity
 • Nyctalopia
 • Enhanced entopic imagery

Her er en respons fra nevrolog ved RH som jeg kontaktet:

«Som jeg nevnte i går har jeg ingen personlig erfaring med pasienter som har klaget over “visual snowing”, men kjenner det av omtale. Beskrivelsen er jo veldig detaljert og symptomene stemmer godt med diagnosen. Det er jo nærliggende å tro at dop-episoden er årsaken, men jeg ville nok henvist ham til nevrolog, kunne tenke meg å gjøre EEG, VER (visual evoked response-u.s.) og MR. Siden det ikke er gått mer enn fem måneder siden dopepisoden er det vel ennå håp om at symptomene kan forsvinne, jeg synes likevel er grunn til å undersøke om han har sekvele. Jeg husker vi på Nevr. avd. hadde innlagt en ung kvinne med cerebralt infarkt etter én omgang med ecstasy».

Case 2

Øye og synsundersøkelsen viser absolutt ingen abnormaliteter.

Pasienten beskriver selv:

31.12.2017 tok jeg MDMA (Ecstacy), dosen var moderat. Jeg hadde brukt dette dopet noen ganger tidligere.

Et par uker etter fikk jeg et panikkanfall på natten, noe som endret livet ganske mye. Jeg tenkte at jeg nå hadde skadet hjernen etter jeg tok dette stoffet.

Kort tid etter, jeg vil si nærmere to uker, begynte de visuelle symptomene å etablere seg. Det startet med ‘blue field entoptic phenomenon’, enkelt fortalt små hvite lyn som beveger seg raskt. Floaters kom også rundt dette tidspunktet (etter research kommer ofte disse sammen) Over tid kom også statisk (som å se på et eldre fjernsyn uten dekning), after-images (om jeg ser 2-3 sek eller lenger på et objekt vil det fortsatt være i synsfeltet i 1-2 sekunder), trailing (om jeg beveger hånden fort vil jeg se traces fra bevegelsen).

Noen ganger opplever jeg også ‘flue på øyet’, altså som at en liten flue flyr raskt en retning i synsfeltet. Jeg opplever at det statiske forverres i mørkere omgivelser, men det er heldigvis ikke altfor ille å leve med. 

Betraktninger fra pasienten

Av hva jeg har lest om andre i samme situasjon, kan det virke som alle har eller har hatt angst i en eller annen form, de fleste har stiv nakke/rygg. Dette har også jeg, og tar nå ulike fysio behandlinger for. Ikke opplevd noen endringer i synet.

Symptomene har vært konstante siden de kom, noen ting har forverret seg etter en stressfull periode. Helseangsten har vært til stede gjennom det hele, men opplevde en liten forminskning av symptomer sommer 2021 da angsten ikke var så til stede. Hadde et tilbakefall med angsten i høst, og symptomene er full-blown tilbake. 

Migrene aura har jeg opplevd et par ganger, men ikke i forbindelse med hodepine. Periodevis kan jeg slite med hodepine, men det avtar uten å måtte bruke medikamenter utover paracet. Hadde en episode i 2020 hvor jeg hadde migrene og veldig sterk hodepine i 3-4 dager, men det gikk bort og har ikke kommet tilbake siden. Migrene i familien.

Tinitus har jeg også, mest på venstre øre. Dette har utviklet seg det siste året. Noen av disse fenomenene er ikke så lette å sette ord på, men håper det ga en forståelse.

Takk igjen for at du er interessert i dette, det gir et lite håp om å finne ut mer om hva det stammer fra og en eventuell behandling for det.

Case 3

En 32 år gammel kvinne skriver til meg og forteller følgende historie.

«Første gang jeg kan huske å ha tenkt over de “millionene” med mikroskopiske små prikker jeg så var en gang på ungdomsskolen. Puberteten slo til for fullt.  Tenkte at dette sikkert var normalt for alle, og nevnte det aldri for noen. Begynte på samme tid å få en del hodepine.

På videregående fikk jeg mine første briller, var blitt litt nærsynt, merket at brillene hjalp godt på synet og hodepinen. Men prikkene var fremdeles der, og ble typisk mer synlige når jeg var trøtt og sliten.

Under studietiden spurte jeg en nevrolog om dette. Han forklarte det som “nevral støy” jeg godtok denne forklaringen på prikkene som konstant var der.

Begynner på samme tiden å øvelseskjøre, og merker at jeg har dårligere mørkesyn enn jeg forventet, særlig sammenlignet med andre. Også veldig plaget av lyset fra møtende biler/lyskilder. Prikkene ble også vesentlig mer synlige i mørket.

Under graviditet opplevde jeg svært mye hodepine, og migrener, samt migrener med aura for første gang. Dette roet seg heldigvis etter fødsel. Men var såpass ille at jeg var sykemeldt store deler av svangerskapet. (Bruker som regel Ibux mot hodepiene og migrene men det kan man ikke under graviditet.)

Pasientens betraktninger

Ved en ren tilfeldighet ramlet jeg over et spørsmål om visuell snø på et forum på internett – leste det jeg klarte å finne, og kom fort til konklusjonen om at det var dette jeg har levd med i 20+ år.

Merker tydelig at de blir mer synlige ved hodepine eller om jeg er trøtt og sliten. Når jeg lukker øynene kan det på det verste se ut som en tv som ikke har rett innstilling – full snøstorm.

Jeg også har tinnitus, heldigvis i veldig, veldig svak grad. Polycystisk ovariesyndrom ( PCOS) diagnosen fikk omtrent samtidig som synsforstyrrelsene slo til».

Betraktning angående denne casen

Mennesker med PCOS og lavt seretonin nivå eller lavt nivå av andre neruotransmittere, rapporterer oftere depresjon og angst.

Tabellen under viser utløsende faktorer eller årsaker til sekundær VS

visuell-sno-4
Not all cases of visual snows are benign: Mimics of visual snow syndrome. Hang et al. Neuropsychiatric Disease and Treatment 2021:17

Jeg har også skrevet flere artikler om ulike caser jeg har møtt i min praksis, les gjerne om Residiverende cornea erosjon eller Multimodal avbilding av føflekker (nevi) i choroidea.

Referanser:

 1. Acute psychological effects of 3,4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA, “Ecstasy”) are attenuated by the serotonin uptake inhibitor citalopram. Liechti et al. Neuropsychopharmacology. 2000.
 2. Persistent pscychosis after a single ingestion of ecstasy. Patel at al. Prim care companion CNS Disord. 2011
 3. Litterature Review and assessment. Report on MDMA/ Ecstasy. Noller. National drug policy, Wekkingoton New Zeland 2009. s14; Serious acute effects Serotonin syndrome
 4. Migraine prevalence in visual snow with prior illicit drug use ( hallucinogen persisting perception disorder) versus without. Van Dongen et al, Eur J Neurology. 2021
 5. Not all cases of visual snows are benign: Mimics of visual snow syndrome. Hang et al. Neuropsychiatric disease and treatment. 2021
 6. Visual snow syndrome: Proposed criteria, clinical implications, and pathophysiology. Metzler et al. Current neurology and neuroscience reports. 2018
 7. Visual Snow: Visual misperception. White et al. J neuro-ophthalmol 2018
 8. Visual snow syndrome. A clinical and phenotypical description of 1100 cases. Puledda et al. Neurology 2020
 9. How my ecstasy trip turned into a rare anxiety disorder, Kastalia Medrano, Nautilus 2016
 10. Visual snow following brain injury – anyone else?, aliceF, tapatalk 2008

Ingebret Mojord

Utdannet optometrist og har over 40 års erfaring i bransjen. Ingebret jobber som frilans optometrist, og er også ekstern foreleser ved USN og internasjonal foredragsholder.

ingebret_author_2-300x300

Fortsatt spørsmål?

Finner du ikke svaret du leter etter? Vennligst snakk med våre vennlige team.
Jeg vil bli kontaktet