verdt-a-vite-om-det-aldrende-oyet-2

Verdt å vite om det aldrende øyet

Når vi blir eldre, skjer det mange endringer i og med kroppen. Aldersforandringer i øynene er en naturlig del av livet, men disse endringene kan påvirke synsfunksjonen og noen ganger kreve behandling.

Av: Lektor Kjersti Lindblad, MPH, MSc.Optom 

Forberedt sommeren 2023 

Mange av endringene er forutsigbare og forventede, men som optiker er det viktig å være klar over virkningen og finne passende løsninger. Vi må også ha økt fokus på at jo eldre pasientene våre er, jo større er risikoen for å utvikle øyesykdommer som grå stær, grønn stær og AMD.  

Samtidig tar mange eldre medisiner, og noen av disse medisinene kan ha bivirkninger som kan påvirke øynene og forårsake synsproblemer. I tillegg er det økt risiko for systemiske sykdomer som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer når vi blir eldre. Disse sykdomene kan også påvirke øyehelsen og øke risikoen for øyesykdom. 

Det er viktig at eldre mennesker får undersøkt øynene regelmessig slik at eventuell øyesykdom kan oppdages så tidlig som mulig og nødvendig behandling kan gis. Det er også viktig at optikeren bidrar i fokuset på å forebygge eller håndtere systemiske sykdommer som kan ramme øynene. 

Etter fylte 40 år vil behovet for regelmessige øyeundersøkelser øke etter hvert som presbyopi oppstår og utvikler seg.  

Alderstabellen er en utmerket måte å vurdere forventet næraddisjon på, men husk at styrken må tilpasses arbeidsavstanden og korreksjonsmetoden må oppfylle den enkelte pasients forutsetninger og preferanser. 

Alderstabell for næraddisjon: 

image (5)

La oss se nærmere på de vanligste aldersrelaterte subjektive symptomene som våre pasienter opplever;  

  • sløret eller nedsatt syn  
  • fokusendrig og blending  
  • tørre og irriterte øyne 
  • flytere og “flygende mygg”.  

I denne artikkelen diskuterer vi hvorfor de oppstår og ikke minst hvordan vi kan hjelpe. 

Pasienten opplever sløret syn, nedsatt synskvalitet og blending: 

Linsen i øyet blir stivere, mister elastisitet og blir mindre gjennomsiktig. Som et resultat reduseres evnen til å fokusere på nært. Blending og lysfølsomhet kan oppstå på grunn av økt lysspredning gjennom linsefibrene. Det er viktig at behovet for addisjon og eventuelle endringer i brillestyrke avdekkes og justeres jevnlig. Vurder om pasienten kan hjelpes med lett fargede glass, men husk også at mindre lys kommer inn i netthinnen, både på grunn av mindre pupill og aldersrelaterte endringer i brytningsmediet. Derfor kan det også være lurt å se på om de eksterne lysforholdene kan optimaliseres.  

De ekstraokulære musklene blir svakere med alderen, noe som kan påvirke evnen til å fiksere stabilt på visuelle objekter og forårsaker økt tendens til eksofori. Prismer base inn eller synstrening kan lindre eventuelle nærproblemer som oppstår på grunn av dette. Antallet fotoreseptorer avtar med alderen, dette gjelder spesielt stavcellene . Tap av stavceller reduserer evnen til mørkeadapsjon, men kan også til en viss grad påvirke visus.  

Hvis synet er OK, men man opplever subjektivt redusert synskvalitet, kan det være verdt å undersøke pasientens kontrastfølsomhet. En ustabil tårefilm kan også føre til redusert synskvalitet. 

Pasienten opplever tørre og irriterte øyne: 

Huden og musklene i øyeområdet blir slappere med alderen. Dette kan endre øyelokkets stilling slik at de vender innover eller utover. Disse endringene kan forårsake tåreflod. Videre reduseres tåreproduksjonen, både på grunn av reduksjon i antall begerceller i konjunktiva, og redusert produksjon av olje fra de meibomske kjertlene. Dette fører til redusert tårefilmstabilitet, kortere break-up tid (BUT) og tørrhetsproblemer på konjunktiva og cornea. Dette, som allerede nevnt, kan også forårsake endringer i visus. Tårepunktet blir mindre og vevet rundt mindre fleksibelt, noe som øker risikoen for betennelse i øyelokkene og reduserer drenering av tårevæske. Dette, i tillegg til en generell tynning av konjunktiva med alderen, forårsaker en større tendens til røde øyne. Vevet kan også virke mer gult, og med høy alder vil du oftere se UV-relaterte forandringer som pinguecula. Behandling av infeksjoner og betennelser på øyelokkene, tåresubstitutter, henvisning til øyelokkkirurgi eller bandasjelinser kan være mulige løsninger. 

Pasienten opplever flytere og “flygende mygg”: 

Bindevevet i glasslegemet blir mer uregelmessig og mindre stabilt med alderen. Dette kan oppleves av pasienten som skygger og mørke eller lyse prikker og tråder i synsfeltet. Optikeren kan typisk observere de samme uregelmessighetene i spaltelampen ved øyebevegelser, eller på et fundusbilde. Glasslegemet kan også løsne fra netthinnen, noe som vanligvis skjer uten problemer, men som noen ganger kan forårsake rifter i netthinnen med risiko for netthinneløsning som et resultat. Hvis det oppleves lysglimt, kan dette være et faresignal, og synsfeltutfall i denne forbindelse må henvises raskt. Mulige løsninger kan ellers være henvisning til laserbehandling for å dele opp flyterne eller vitrektomi. 

Siste artikler

optoteam-riktig-solbrille

Hvordan velge riktig solbrille

Hvordan velge riktig solbrille
Guro%20Hadeland

Guro Olerud - omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam

Omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam
Quit_job_3

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte
Optoteam-Andre%20Uldal

Trenger du en optiker på lørdager?

Trenger du en optiker på lørdager?
Blue-light_3

Blått lys og dets påvirkning av øynene

Blått lys og dets påvirkning av øynene
Eye-cancer_2

Kreft i øynene

Kreft i øynene
5ee9d40a80713e46657ae86e_Her-er-noen-situasjoner2-p-1080

Kontakt oss

Er du en optiker og vil jobbe hos oss eller har du en bedrift som trenger en optiker?

Populære artikler

optoteam-jobbsokerportal-optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere
optoteam-var-redningen-for-specsavers-i-knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik
IMG_9321

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen
Optoteam_5_Years

Brev til optikerbransjen

Brev til optikerbransjen
optiker-er-du-nysgjerrig-pa-nye-muligheter

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?
verdt-a-vite-om-det-aldrende-oyet-2

Verdt å vite om det aldrende øyet

Verdt å vite om det aldrende øyet
lonn_optiker

Optikerlønn: Hva tjener en optiker

Lurer du på om du får riktig lønn som optiker? Last ned vår lønnsguide som gir deg statistikk over optikers lønninger.

Våre tjenester

innleie-right

Innleie

Rekrytering_optoteam

Rekruttering

Optiker-og-assistent-right

Standby optiker

Del denne artikkelen