kosttilskudd-relatert-til-oynene

Kosttilskudd relatert til øynene

Kosttilskudd

Av: Lektor Kjersti Lindblad, MPH, MSc.Optom 

Kosttilskudd har vunnet popularitet som et middel til å forbedre generell helse og forebygge sykdommer, inkludert øyerelaterte forhold. Mange optikere og de fleste apotek selger ulike kosttilskudd, mange av dem direkte rettet mot øyerelaterte nåværende eller fremtidige forhold. I denne artikkelen vil vi utforske effekten av kosttilskudd på øynene, inkludert relevante næringsstoffer, øyerelaterte forhold, vitenskapelig bevis og anbefalinger, og mulige bivirkninger. 

Mange næringsstoffer er avgjørende for å opprettholde helsen og funksjonen til øynene. Noen av de viktigste næringsstoffene inkluderer vitaminer som A, C, D, E og B-vitaminer, mineraler som sink og selen, essensielle fettsyrer som omega-3 fettsyrer, karotenoider som lutein og zeaxanthin, samt antioksidanter. Disse næringsstoffene spiller en viktig rolle i å beskytte øyevev mot oksidativ skade, produksjon av tårevæske, sirkulasjon av synspigment og generell støtte av  synsfunksjonen.  

Det kan derfor være naturlig å tenke at mange øyerelaterte tilstander potensielt kan påvirkes av kosttilskudd. Lutein og zeaxanthin, funnet i grønne bladgrønnsaker og gule frukter, har vist seg å være gunstige for å redusere risikoen for AMD, Omega-3 fettsyrer som finnes i fisk og fiskeolje kan ha en beskyttende effekt mot tørre øyne og potensielt redusere risikoen for øyesykdommer som glaukom og AMD. Antioksidanter som vitamin C og E kan bidra til å bekjempe oksidativt stress og forhindre skade på øyevev, og vitamin A er en avgjørende komponent i vårt fotopigment og funksjonen til begerceller. D-vitamin er viktig for å dempe betennelsesprosesser, og det er funnet vitamin D-reseptorer i både netthinnen, hornhinneepitelceller og corpus ciliare. 

Selv om visse næringsstoffer har vist seg å ha potensial til å fremme øyehelsen, er det viktig å understreke viktigheten av et balansert kosthold som den primære kilden til nødvendige næringsstoffer. Kosttilskudd bør ikke erstatte et sunt kosthold som gir et bredt spekter av næringsstoffer.  

Forskning på dette området pågår, men vitenskapelig bevis på effekten av kosttilskudd på øynene er fortsatt begrenset, og resultatene av vitenskapelige studier varierer. Effektiviteten av kosttilskudd kan avhenge av individuelle faktorer og sykdomsstadier, og et sunt kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fisk, fullkorn og sunt fett er det som er gjeldende anbefaling i de nordiske landene for å støtte øyehelse. 

I Norden får befolkningen stort sett de næringsstoffene som trengs gjennom et vanlig kosthold, og det er ingen generell anbefaling om kosttilskudd, med unntak av vitamin D for noen befolkningsgrupper i vinterhalvåret, og jern for menstruerende jenter og kvinner. Det bør også bemerkes at vi generelt har et høyere inntak av vitamin A enn anbefalt daglig dose. For høyt inntak av alle typer vitaminer kan forårsake uønskede bivirkninger. Hvis inntaket av et vitamin er for høyt, vil det vanligvis bare bli utskilt gjennom urinen hvis vitaminet er vannløselig. Fettløselige vitaminer, derimot, akkumuleres i kroppen og kan forårsake større problemer over tid. Antioksidanter har også den bivirkningen at de, i tillegg til de gunstige effektene, også kan stimulere veksten av kreftceller.  

Generelt bør kosttilskudd ikke anbefales uten å tenke gjennom om potensielle risikoer som veier opp for den mulige effekten man ønsker å oppnå. Husk også at det er en risiko for at kosttilskudd interagerer med medisinene som pasienten allerede tar. 

Kosttilskudd Fordele Ulemper 
Omega-3 fettsyrer Bidrar til å opprettholde en sunn tårefilm og øyefunksjon. Kan forårsake blødninger, spesielt når det tas sammen med blodfortynnende. 
Lutein og zeaxanthin Beskytter øynene mot solskader og aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Høye doser kan forårsake fordøyelsesplager. 
Vitamin C Sterk antioksidant som bidrar til å beskytte øyets linse. Høye doser kan forårsake mageforstyrrelser eller diaré. 
Vitamin E Antioksidant som bidrar til å beskytte øyeceller mot skade. Høye doser kan samhandle med visse medisiner og forårsake blødning. 
Sink Bidrar til sunn vekst og funksjon av øyecellene. Høye doser kan forårsake ubehagelige bivirkninger som kvalme eller oppkast. 
Vitamin A Viktig for synsfunksjonen og helsen til netthinnen. Høye doser kan være giftige og forårsake toksisitetssymptomer. 
Selen Antioksidant som bidrar til å beskytte øyeceller mot skade. Høye doser kan være giftige og forårsake selenforgiftning. 
Blåbær ekstrakt Antioksidanter i blåbær kan være gunstige for øyehelsen. Effektene er ikke vitenskapelig bevist og kan variere fra person til person. 
Vitamin D Beskytter mot oksidativt stress og reduserer tendensen til betennelse. Høye doser kan forårsake kvalme eller oppkast, forstoppelse, nyreproblemer og forhøyede kalsiumnivåer i blodet. 

Relevant litteratur: 

Bartlett H, Eperjesi F. Et ideelt okulært kosttilskudd? Oftalmisk Physiol Opt. 2004 Jul;24(4):339-49. 

Fødevarestyrelsen. Om kosttilskudd (sett juli 2023). Tilgjengelig fra: https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/kosttilskud/kosttilskudsanbefalinger 

Siste artikler

Guro%20Hadeland

Guro Olerud - omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam

Omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam
Quit_job_3

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte
Optoteam-Andre%20Uldal

Trenger du en optiker på lørdager?

Trenger du en optiker på lørdager?
Blue-light_3

Blått lys og dets påvirkning av øynene

Blått lys og dets påvirkning av øynene
Eye-cancer_2

Kreft i øynene

Kreft i øynene
Demodex_1

Vanlig årsaker til øyelokksirritasjon

Vanlig årsaker til øyelokksirritasjon
5ee9d40a80713e46657ae86e_Her-er-noen-situasjoner2-p-1080

Kontakt oss

Er du en optiker og vil jobbe hos oss eller har du en bedrift som trenger en optiker?

Populære artikler

optoteam-jobbsokerportal-optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere
optoteam-var-redningen-for-specsavers-i-knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik
IMG_9321

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen
Optoteam_5_Years

Brev til optikerbransjen

Brev til optikerbransjen
optiker-er-du-nysgjerrig-pa-nye-muligheter

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?
verdt-a-vite-om-det-aldrende-oyet-2

Verdt å vite om det aldrende øyet

Verdt å vite om det aldrende øyet
lonn_optiker

Optikerlønn: Hva tjener en optiker

Lurer du på om du får riktig lønn som optiker? Last ned vår lønnsguide som gir deg statistikk over optikers lønninger.

Våre tjenester

innleie-right

Innleie

Rekrytering_optoteam

Rekruttering

Optiker-og-assistent-right

Standby optiker

Del denne artikkelen