shutterstock_1256985364-scaled

Skal bedriften velge fast ansettelse eller innleie av optiker?

Bør bedriften velge fast ansettelse eller innleie av arbeidskraft? Et aktuelt spørsmål – også for optikkbransjen. Fordelen med innleie fremfor fast ansettelse er at du får fleksibilitet frem til du trenger en optiker på fulltid.
Hovedregelen i norsk arbeidsliv er fast ansettelse fremfor innleie eller midlertidig ansettelse. Likevel åpner arbeidsmiljøloven for innleie eller midlertidig ansettelse i spesifikke tilfeller, eller i inntil 12 måneder uten begrunnelse. Fordelen med innleie av arbeidskraft fra et byrå er at du kan sikre bedriften den beste kandidaten. Som innleier har du et ansvar for at regelverket følges, men med en seriøs samarbeidspartner kan du være trygg på at ting blir gjort etter boka.

Hvorfor innleie er et godt alternativ til fast ansettelse

Det er liten tvil om at god ressursutnyttelse er en suksessfaktor for de aller fleste virksomheter. Det er svært dyrt å ha for liten optikerkapasitet og en optiker som ikke gjør synstester er en kostnad. Har du for liten kapasitet taper du omsetning fordi du må avvise kunder og har du for høy kapasitet vil optikeren bli sittende uten arbeid.

Du sparer tid

Det er også slik at det tar tid å gjennomføre en ansettelsesprosess. I tillegg trenger du et godt nettverk for å kunne finne den riktige kandidaten. Men behovet for arbeidskraft er ofte mer akutt, enten det gjelder sykdom, sesongsvingninger eller ferieavvikling. Ved å bruke et innleieselskap kan du spare deg for mesteparten av denne jobben. Utleiebyrået har allerede optikere som er fast ansatt hos dem og som venter på oppdrag. En innleid optiker vil kunne starte innen kort tid. Man kan si at du lar byrået gjøre 80 prosent av jobben. 80/20 regelen, også kjent som Paretos prinsipp, er et velkjent og velbrukt prinsipp. Den ble oppfunnet av den italienske sosialøkonomen og sosiologen Vilfredo Pareto når han arbeidet med inntekts- og formuesfordeling blant befolkningen i Storbritannia. Den har senere vist seg gangbar og nyttig på både små og store områder i arbeidslivet og privat.

Riktig kompetanse

Velger du å bruke et utleiebybrå for å dekke kapasitets- og kompetansebehovet i bedriften er det også lettere å sørge for å finne den riktige kandidaten. Siden du bare forholder deg til kontrakten med utleiefirmaet kan du enkelt avtale å bytte optiker. Dette kan du for eksempel ha behov for dersom det viser seg å ikke være riktig kandidat for din bedrift, eller du trenger en annen type kompetanse.

80/20 regelen i praksis

Grovt sett går det ut på at 80% av resultatet skapes på 20% av tiden du bruker. For et stort antall bedrifter er det slik at 80% av omsetningen kommer fra 20% av kundene. Det har også vist seg at 20% av trafikantene står for 80% av trafikkulykkene og at 20% av de som gifter seg utgjør 80% av skilsmissestatistikken. Slik kunne vi godt fortsette. Det hele handler jo om en ubalanse som best kan håndteres om man gjør bruk av 80/20 regelen i planlegging av aktiviteter og ressursallokering. 80/20 regelen har dermed blitt et nyttig verktøy, både på det personlige plan og i arbeidslivet. Men hvor flinke er vi til å nyttiggjøre oss av disse enkle prinsippene? Det er bare å konstatere at de færreste liker å sette spørsmålstegn ved det de driver med eller prioriterer og fortsetter gjerne som før. «Revisjon» på egen atferd kan som kjent være ganske ubehagelig. Som for eksempel å gå på badevekten, mens den du deler livet med står bak og lurer på hvor mye du veier nå. Til nå har du kanskje tenkt at du er nødt til å gjennomføre ansettelsesprosessen selv for å sikre kvalitet. Men slik er det ikke.

Fast ansettelse eller innleie: Hva som er ditt ansvar

Velger du innleie fremfor fast ansettelse kan du la utleiebyrået ta seg av 80 prosent av jobben. Det er de som er arbeidsgiver for arbeidstakeren som leies ut. Utleiebedriften har ansvar for lønn, feriepenger, ansettelse og oppsigelse. Som innleiebedrift har du begrenset arbeidsgiveransvar, men du er pliktig å sørge for et trygt og forsvarlig arbeidsmiljø for den innleide. Det er også du som har den økonomiske risikoen. Og her kommer 80/20 regelen inn i bildet. Du gjør 20 prosent av jobben ved at du leier inn arbeidstakeren og sørger for et godt arbeidsmiljø. Og det er disse 20 prosentene som sørger for resultater for bedriften din. Skal du gjøre en fast ansettelse er det du som har det hele og fulle arbeidsgiveransvaret.

Lønnsom ressursbruk

Vi våger påstanden om at det er lønnsomt å løse den siste femtedelen av omsetningen med innleid kapasitet. Da har du kapasitet til å ta toppene og god ressursutnyttelse jevnt over. En optiker som ikke gjennomfører synsundersøkelser, er en kostnad. Det er synsundersøkelsene som er inntektsdrivende. Når omsetningen øker, har du ganske sikkert behov for en optiker på halvtid før du trenger en på fulltid. Da er det hensiktsmessig å leie. Det kan Optoteam hjelpe deg med. Her kan du laste ned vår avtale for deltidsoptiker. I tillegg du kan leke litt med tall på vår kalkulator og bli bevisst hva det koster å være uten optiker. Du kan også ta en uforpliktende samtale med Thanh eller en av våre regionsansvarlige optikere. Lykke til!
Thanh Tran

Spørsmål om stillingen

Kontaktperson: Thanh Tran

Stillingstittel: Daglig leder

Nettverk: LinkedIn

Telefon: +4795239778

 Arne J. Halvorsen


arne-2-300x300Er utdannet innen økonomi og markedsføring og har mer enn 40 års erfaring som leder, management konsulent, foreleser og foredragsholder. Han har sittet i mange styrer og fungert som rådgiver og mentor.

I dag bruker han all sin tid i Optoteam hvor han også er medeier og arbeidende styreleder.
Hans store interessefelt er mennesker i arbeid. Spesielt opptatt er han av kunnskapsorganisasjoner. Han har stor respekt for individet, og ser på virksomheter som motoren i et moderne demokrati.

Siste artikler

optoteam-riktig-solbrille

Hvordan velge riktig solbrille

Hvordan velge riktig solbrille
Guro%20Hadeland

Guro Olerud - omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam

Omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam
Quit_job_3

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte
Optoteam-Andre%20Uldal

Trenger du en optiker på lørdager?

Trenger du en optiker på lørdager?
Blue-light_3

Blått lys og dets påvirkning av øynene

Blått lys og dets påvirkning av øynene
Eye-cancer_2

Kreft i øynene

Kreft i øynene
5ee9d40a80713e46657ae86e_Her-er-noen-situasjoner2-p-1080

Kontakt oss

Er du en optiker og vil jobbe hos oss eller har du en bedrift som trenger en optiker?

Populære artikler

optoteam-jobbsokerportal-optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere
optoteam-var-redningen-for-specsavers-i-knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik
IMG_9321

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen
Optoteam_5_Years

Brev til optikerbransjen

Brev til optikerbransjen
optiker-er-du-nysgjerrig-pa-nye-muligheter

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?
verdt-a-vite-om-det-aldrende-oyet-2

Verdt å vite om det aldrende øyet

Verdt å vite om det aldrende øyet
lonn_optiker

Optikerlønn: Hva tjener en optiker

Lurer du på om du får riktig lønn som optiker? Last ned vår lønnsguide som gir deg statistikk over optikers lønninger.

Våre tjenester

innleie-right

Innleie

Rekrytering_optoteam

Rekruttering

Optiker-og-assistent-right

Standby optiker

Del denne artikkelen