case-residiverende-cornea-erosjon

Residiverende cornea erosjon (eller et cornea epitel som ikke lenger er godt nok festet)

Case

Siste halve året har jeg hatt fem caser med et corneaepitel som ikke har blitt sittende på. Bare ett case var nytt, mens de fire andre hadde vært hos mange ulike behandlere uten å ha fått forståelig informasjon, råd eller behandling. 

Her presenteres noen av disse og i tillegg, et annet case.

Presentasjonen gir leseren en ide om slike problemstillinger. De er ganske vanlige i en norsk optometrisk praksis og kan håndteres der på en profesjonell og god måte. Presentasjonen gir ikke en helhetlig informasjon om residiverende corneaerosjon.

Case 1

Det ringer en 46 år gammel mann. Akkurat i dag har han våknet igjen med et vondt OS og lurer på om vi kan se ham nå når det virkelig er mest vondt. Han klarer nesten ikke å holde øyet åpent.

Jeg finner inferior/ temporalt et ca 3x3mm område med rufsete epitel som tar Fl. Det er rolig rundt. Endotelet er normalt, og det er ingen reaksjon i fremre kammer. Cornea virker like følsom som OD. 

Varigheten er de siste 4 årene med forverring de siste 2 årene etter at han har startet med c-pap maske. Han føler at livskvaliteten er nedsatt på grunn av dette.

Han har vært til både fastlege/ legevakt/ øyelege og øyeavdeling på sykehus. Han har forstått at det har sammenheng med «et tørt øye» og benytter beskyttende salve på natta og bla Oculac dråper mange ganger på dagtid. 

Han kan ikke fortelle om en konkret hendelse der han har fått noe på øyet for 4 år siden. 

Jeg setter Dx residiverende cornea erosjon. Han får på seg en kontaktlinse som bandasje og får beskjed om å dryppe øyet med 5% hyperklorid løsning ( Muro 128) minst 6x daglig.

Han kommer tilbake dagen etter for å sjekke ut at det ikke er noen uventede reaksjoner. 

Etter en uke er han tilbake. Nå kjenner han ikke ubehag når han våkner eller utover dagen. Kontaktlinsebandagen seponeres.

Epitlelet er helt grodd med bare en touch av gråhet igjen i epitelet. Jeg ber ham fortsette med Hyperkloridløsning og å være forsiktig når han skal åpne øyet på morgenen. 

Så henviser jeg til OUS øye avdeling for vurdering av behandling. PhotoTherapeutic Keratectomy (PTK) er den vanligste prosedyren. 

Ved lesjoner utenfor visuell akse kan anterior stromal micropuncture utføres. Reiser du til American Academy Optometry sin årlige kongress, har det vært mulig å bli trent på å utføre denne prosedyren. Den kan benyttes både ved tidligere erosjon og ved en liten anterior basement membran dystrofi, men ikke hvis de er sentrale.

case1
case1-2-1536x555

Case 2.

72 år gml kvinne kommer da hun ser for dårlig. Hun har fått konstatert endotel dystrofi som har ført til at epitelet sentralt blir grått, det bobler og en sjelden gang litt vondt.

Hun har vært til flere optikere, øyeleger og også til OUS for vurdering av tiltak, som kirurgi. Hun har fått beskjed om at dette er fort tidlig. Jeg foreslår 5% hyper klorid løsning ( Muro 128). Hun rapporterer tilbake fler ganger i løpet av noen måneder og forteller at hun har blitt avhengig av dråpene for å se klart og behagelig nok. 

Hun har nå fått tak i 5% hyperklorid løsning på et apotek i Sverige ( billigst), men noen norske apotek har også endoser med denne løsningen tilgjengelig ( Apotek1 NaCL 5% øyedråper sterile 20×0.45ml)  Ellers kan feks Muro 128 bestilles greit gjennom Amazon.com. Igår kom hun og sa at hun trives svært bra med Muro 128, selv om hun er en masse hun ikke tåler av feks konserveringsmiddel.

Case 3

23 år gml kvinne våkner opp i løpet av natta med et helvetes vondt øye. Jeg ser henne på morgen og finner en stort epitel avløsning OD inferior/nasalt. Hun tror kan ha fått noe ( kvist el ) på øyet for noen år siden. 

Differensial Dx for residiverende erosjon kan være Diskiform keratitt ( sopp, virus, bakterie), Interstitial keratitt, Neurotrofisk keratitt, Dystrofisk residiverender erosjon.

Cornea har normal følsomhet og hun er sunn og frisk. 

Jeg setter på en bandasje kontaktlinse og gir 5% hyperkorid løsning ( Muro 128).

Lesjonen tar ikke Fl. 

I løpet av dagen forsvinner væsken. Bandage kontaktlinse blir sittende en uke og hyperkorid løsning dryppes. Etter en uke sees ikke lesjonen. Bandagen fjernes. 

Hun fortsetter å bruke gel på morgen / kveld. Har tendens til å ha litt fremmedlegeme følelse. Etter et halv års tid smeller det til igjen. Hun behandles som første gang, men blir samtidig henvist for PTK og blir behandlet etter noen mnd med supert resultat.

case3
case3-2
Bilde: Dag 0 kl 9
case3-3
Bilde OCT av epitel tilhelingen 
case3-4
Bilde små mikro cyster som ble observert flere måneder mellom første og andre episode.

Case 4 

En 55 år gml RGP kontaktlinsebruker klarer å sette linekanten rett inn på cornea og får en cornea erosjon helt sentralt. Kom til en optiker som beskrev problemet som  feil form på linsen. Hun kom tilbake til meg og fikk diagnosen cornea erosjon.

Seponerte sin RGP KL og benyttet 5% hyperklorid løsning. Tilhelningen gikk tilsynelatende raskt. Var uten KL i noen uker, men epitel erosjonen kom tilbake etter en måneds tid. Dette skjedde fler ganger. Prøvd også å være uten KL i ca 2 mnd, men selv da kom trøbbelet tilbake. Det ble til slutt gitt en kur med SoftaCort. Etter det har altid vært som tidligere og hun benytter sine Menicon MF RGP linse full dag uten noen form for irritasjon. I guidlines er ofte anti- inflamatorisk medisin anbefalt ved akutte tilsander.

Case 5

Enn 55 år gammel kvinne forteller at hun «alltid» har vært plaget av tørre øyne. Den siste tiden begge øyne. Hjelper litt med vanlige fuktemidler. 

Gir henne 5% hyperton saltløsning som benyttes noen ganger i døgnet i perioder og hun får det mye lettere i øynene i flere år fremover.

case5

Residiverende cornea erosjon – oppsumering. 

Symptom: en hoggende oftest ensidig fremmedlegeme-følelse ved oppvåkning. Fotofobi og øyelokks spasme.

Hvorfor: pga en underliggende dystrofi av epitelets basement membran (EBM) eller Bowmans membran, etter antatt okulært traume, stromal dystrofi eller degenerajon, eller tidligere øyekirurgi som katarakt, refraktiv kirurgi, cornea transplantasjon osv.  Et typisk traume kan være papir kant, negl eller kvist. Andre involveringer kan også være meimbomian gland dysfunction ( MGD).

Diagnostisering: spaltelampe er det vesentligste, med en teft for hva som skal vurderes. OCT kan brukes som støtte / forståelse.

Behandling: Første linje optometri må være å forstå sammenhenger med funn og symptom og mulig årsak. 

Konservativt akutt: kan være fuktemiddel for beskyttelse ( dag / natt), bandage kontaktlinse,  antibiotika profylakse, 5% hyperklorid løsning, evnt cyclo og systemisk smertestillende. I litteraturen er det beskrevet at KL ikke er førstevalget. Min erfaring er at smerte blir vesentlig redusert ganske omgåede og tilhelning muligens raskere.

Avansert behandling: både systemisk og okular medisinering, men også kirurgi. Anterior stromal puncture, phototherapeutisk behandling  osv.

Om å foreskrive 5% hyperklorid saltløsning: Det er få reaksjoner på denne type dråper og alle er reversible og forbigående. De vanligste er lett irritasjon, rødhet og ubehag når det dryppes, ved anbefalt dosering. Det er rapportert tilfeller av neseblødning og subconjungtival hemorragi .

Referanser:


Les gjerne også artiklene om Neurotrofisk keratopati og utfordringer ved måling av det intraokulære trykket.

Ingebret Mojord

Utdannet optometrist og har over 40 års erfaring i bransjen. Ingebret jobber som frilans optometrist, og er også ekstern foreleser ved USN og internasjonal foredragsholder.

ingebret_author_2-300x300

Siste artikler

optoteam-riktig-solbrille

Hvordan velge riktig solbrille

Hvordan velge riktig solbrille
Guro%20Hadeland

Guro Olerud - omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam

Omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam
Quit_job_3

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte
Optoteam-Andre%20Uldal

Trenger du en optiker på lørdager?

Trenger du en optiker på lørdager?
Blue-light_3

Blått lys og dets påvirkning av øynene

Blått lys og dets påvirkning av øynene
Eye-cancer_2

Kreft i øynene

Kreft i øynene
5ee9d40a80713e46657ae86e_Her-er-noen-situasjoner2-p-1080

Kontakt oss

Er du en optiker og vil jobbe hos oss eller har du en bedrift som trenger en optiker?

Populære artikler

optoteam-jobbsokerportal-optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere
optoteam-var-redningen-for-specsavers-i-knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik
IMG_9321

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen
Optoteam_5_Years

Brev til optikerbransjen

Brev til optikerbransjen
optiker-er-du-nysgjerrig-pa-nye-muligheter

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?
verdt-a-vite-om-det-aldrende-oyet-2

Verdt å vite om det aldrende øyet

Verdt å vite om det aldrende øyet
lonn_optiker

Optikerlønn: Hva tjener en optiker

Lurer du på om du får riktig lønn som optiker? Last ned vår lønnsguide som gir deg statistikk over optikers lønninger.

Våre tjenester

innleie-right

Innleie

Rekrytering_optoteam

Rekruttering

Optiker-og-assistent-right

Standby optiker

Del denne artikkelen