optoteam-bruke-solbriller

UV-stråling: Derfor bør du bruke solbriller

Når den første vårsola titter frem kan det være lett å glemme at sola ikke bare bringer varme og D-vitamin med seg. Den bringer også med seg UV-stråling, som gjør at det er viktig å bruke både solbriller og solkrem.

Synet vårt er en av de viktigste sansene våre, og derfor er det svært viktig å ta vare på det, blant annet ved å bruke solbriller. Øynene våre er faktisk det organet hvor UV-stråler trenger lengst inn. Spesielt når sola står høyt på himmelen er UV-strålingen ekstra sterk.

Du bør bruke solbriller hele året

På våren og sommeren er det enkelt å huske å bruke solbriller. Sola skinner sterkere, og det er naturlig for oss å bruke solbriller for å hjelpe øynene. Men selv på vinteren er det viktig å beskytte øynene mot solens stråler. I blant annet skibakken blir øynene utsatt for store mengder stråler da de også reflekteres fra snøen. 

Uten solbriller vil du være mer utsatt for å bli snøblind. Man kan rett og slett bli solbrent på øynene, for i motsetning til huden din som bygger opp en viss beskyttelse mot UV-stråling, gjør ikke øyet det samme.

Tilstanden er svært smertefull og symptomene viser seg vanligvis 6-12 timer etter at du har vært utsatt for sollyset. Er du i områder med sterkt sollys med mye refleksjon fra enten snø eller vann, er det derfor viktig med solbriller som både dekker godt og sitter godt. 

I tillegg til at du kan bli solbrent på øynene, øker UV-lys risikoen for aldersrelaterte øyeproblemer som grå stær og forkalkninger på netthinnen (AMD). Dersom du allerede har grå stær eller har hatt øyeoperasjon bør du være ekstra nøye med å bruke solbriller. 

Tre andre gode grunner til å bruke solbriller:

Unngå hodepine: Når du er ute i sola en hel dag uten solbriller, anstrenger du øynene ved å myse. Dette vil ofte resultere i hodepine fordi øynene blir slitne av påkjenningen. Bruker du solbriller slipper du å myse.

Forhindrer tørre øyne og lysfølsomhet: Bruker du solbriller når du er ute i sola gir du øynene dine bedre arbeidsforhold. De vil slappe mer av fordi de får en behagelig skygge. Det å være lysfølsom vil si at du har vansker med å takle omgivelser som er godt opplyst. Bruker du solbriller jevnlig vil du kunne forebygge dette.

En liten “fun fact” om øyne og UV-stråling er at personer med blå øyne kan oppleve å være noe mer lysfølsom enn dem med brune øyne. Grunnen til det er at blå øyne har mindre pigment og derfor slipper gjennom mer UV-lys til linsen og netthinnen.

Beskytt øynene mot fremmedlegemer: Bruker du briller eller solbriller beskytter du øynene mot fremmedlegemer. For å gi best mulig beskyttelse er det viktig å bruke riktig solbrille til den aktiviteten du skal gjennomføre. Sporstbriller sitter for eksempel tettere på ansiktet og er god beskyttelse for øynene dersom du sykler, løper eller driver med annen trening der du kan få fremmedlegemer i øynene. 

Slik vet du at solbrillene er gode nok

Når du skal kjøpe solbriller kan det være fristende å bare gå for noen du syns er fine og som passer din stil. Men, skal du først bruke solbriller er det viktig at de er av god kvalitet.

For å være sikker på at solbrillene beskytter øynene dine mot de skadelige UVA- og UVB-strålene, må du sjekke at de er CE-merket. Dette betyr at de oppfyller EU’s krav til denne beskyttelsen. 

La barna bruke gode solbriller

Barns øyne er ekstra mottakelig for UV-stråler da deres øyelinse er mer umoden og filtrerer bort en mindre del av de skadelige UV-strålene. En større mengde UV-lys når derfor netthinnen. Studier viser at en stor del vår totale UV-eksponering skjer før vi har fylt 18 år. 

Det er derfor ekstra viktig å sørge for at barn har solbriller som dekker deres behov. Barn er aktive og skal gjerne bruke solbriller når de leker. Da trenger de solbriller som sitter godt når de beveger seg. De bør heller ikke være for mørke da de behøver å kunne se godt i leken. Kvalitet er en fordel da briller som lett knekker kan skade øynene. 

Barn som ligger i en pulk eller i en barnevogn, bør beskyttes ekstra da de ofte eksponeres for sollys veldig direkte. 

Solbriller med styrke

For dem som allerede bruker briller for synskorrigering er det smart å velge solbriller med styrke. Da opprettholder du brillens synskorrigerende funksjon, samtidig som du beskytter øynene mot skadelig UV-stråling.

Velger du en solbrille med styrke slipper du å plages med å prøve å bruke briller utenpå hverandre, eller i verste fall at du lar være å bruke solbriller fordi du trenger brillene dine for å korrigere synet. Solbriller med styrke gjør det mulig å fortsette livet som vanlig, for eksempel kan du fortsette å kjøre bil på en trygg måte, selv når sola skinner svært skarpt. 

I dag kan du få hjelp hos din lokale optiker til å finne de solbrillene som dekker akkurat ditt behov. Solbriller med styrke kan leveres både som progressive og til deg som driver med sport. Det er få begrensninger.

Og det er mange som har opptil flere solbriller slik som de har flere vesker, sko eller klokker. Solbriller er ikke bare et viktig hjelpemiddel, men også et tilbehør som blir en naturlig del av antrekket. 

Siste artikler

Guro%20Hadeland

Guro Olerud - omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam

Omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam
Quit_job_3

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte
Optoteam-Andre%20Uldal

Trenger du en optiker på lørdager?

Trenger du en optiker på lørdager?
Blue-light_3

Blått lys og dets påvirkning av øynene

Blått lys og dets påvirkning av øynene
Eye-cancer_2

Kreft i øynene

Kreft i øynene
Demodex_1

Vanlig årsaker til øyelokksirritasjon

Vanlig årsaker til øyelokksirritasjon
5ee9d40a80713e46657ae86e_Her-er-noen-situasjoner2-p-1080

Kontakt oss

Er du en optiker og vil jobbe hos oss eller har du en bedrift som trenger en optiker?

Populære artikler

optoteam-jobbsokerportal-optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere
optoteam-var-redningen-for-specsavers-i-knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik
IMG_9321

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen
Optoteam_5_Years

Brev til optikerbransjen

Brev til optikerbransjen
optiker-er-du-nysgjerrig-pa-nye-muligheter

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?
verdt-a-vite-om-det-aldrende-oyet-2

Verdt å vite om det aldrende øyet

Verdt å vite om det aldrende øyet
lonn_optiker

Optikerlønn: Hva tjener en optiker

Lurer du på om du får riktig lønn som optiker? Last ned vår lønnsguide som gir deg statistikk over optikers lønninger.

Våre tjenester

innleie-right

Innleie

Rekrytering_optoteam

Rekruttering

Optiker-og-assistent-right

Standby optiker

Del denne artikkelen