optoteam-riktig-solbrille

Hvordan velge riktig solbrille

Når du skal velge solbriller er det mange ting å tenke på: Fasong, farge på glassene og hvilken type glass du skal ha. Men det viktigste du må tenke på er likevel UV-filteret. Her får du tips til hvordan du finner riktig solbrille for ditt bruk.

Solbriller skal sitte godt på og passe både din stil og aktiviteten du skal bruke dem til. Det kan godt hende du trenger flere ulike solbriller for å beskytte øynene dine tilstrekkelig i sola. For det er faktisk ikke nok at glassene er mørke.

Velger du så mørke glass du finner, uten å tenke på andre faktorer kan det faktisk gjøre mye skade på øynene dine. Med mørke glass utvider nemlig pupillene seg og slipper inn mer lys. Da vil du oppleve at skarpsynet blir dårligere. I verste fall risikerer du varig skade på øynene.

For å få best mulig beskyttelse mot skadelige UV-stråler må du derfor velge det som er riktig solbrille for deg.

Les mer om solbrillebruk i artikkelen UV-stråling: Derfor bør du bruke solbriller.

UV-filter

Den aller viktigste faktoren når du skal velge riktig solbrille er UV-filteret. UV-filteret i solbriller er det som beskytter øynene dine mot den farlige ultrafiolette strålingen fra solen. Det finnes ulike grader av UV-beskyttelse, og for å gjøre det enklere for forbrukere har bransjen laget standarder som solbriller skal merkes med.

UV400

Dette er den typen merking du vil finne på solbriller i Norge. Merkingen UV400 garanterer at glassene blokkerer minst 99 % av UV-strålingen. De fleste glass med denne merkingen vil blokkere 100 % av UV-strålingen, så lenge solbrillen sitter godt på.

Betegnelsen UV400 baserer seg på at glassene blokkerer lys med bølgelengde opptil 400nm. Det er disse bølgelengdene som er farligst fordi de kan skade både vev og arvemateriale.

EU har satt krav til at solbriller skal oppfylle visse helse- og sikkerhetskrav. Solbriller som oppfyller disse kravene skal merkes med CE. I Norge er det ikke lov å selge solbriller uten denne merkingen.

UV380

Et UV380-filter vil beskytte mot stråling opptil 380nm. Mange land bruker denne standarden, men den gir lavere beskyttelse enn UV400. UV380 vil beskytte mot rundt 95 % av den skadelige strålingen.

Siden slike briller gir mindre beskyttelse anbefales du å heller velge solbriller med UV400.

Dette bør du være spesielt oppmerksom på dersom du vurderer å kjøpe solbriller i utlandet. Ikke alle land har de samme kravene som Norge.

UV-filter er ikke nok

For å velge riktige solbriller er det viktig at du prøver brillene før du kjøper dem. Selv om solbrillene oppfyller kravet til UV-filter, hjelper det lite hvis brillen sitter feil.

For at UV-filteret skal ha effekt må glassene fysisk blokkere sola. Derfor må solbrillene både sitte godt på og være store nok til å dekke hele synsfeltet.

Kjøp solbriller fra seriøse forhandlere

For å være sikker på at solbrillene dine oppfyller alle krav til UV-filter er det viktig å handle hos seriøse forhandlere.

Det trenger ikke bety at solbrillene må koste mange tusen for å være gode nok. Forbrukerrådet og mange andre undersøkelser har konkludert med at så lenge kravene til UV-filter er oppfylt, er en billig solbrille bra nok.

Men, det betyr ikke at du bør kjøpe de første solbrillene du kommer over. Det finnes nemlig de som forfalsker CE-merkingen, så vær kritisk til hvor du handler. Solbriller som ikke tilfredsstiller sikkerhetskravene kan være skadelig for øynene dine. 

Solbriller gjør nemlig at dine pupiller utvides og flere stråler slipper inn i øyet. Hvis glassene ikke gir den riktige beskyttelsen vil uv-strålene trenge direkte inn i øyet og du risikerer å svekke synet ved å utvikle grå stær og skade netthinnen.

Farge på glassene

I tillegg til UV-filteret kan fargen på glassene ha noe å si for hva slags aktiviteter brillene egner seg til. Det mest vanlige er glass med sort eller brun farge, men du kan også få solbrilleglass i andre farger.

Fargede glass gir beskyttelse mot UV-stråling, men filtrerer også vekk blått lys. Det vil si at kontraster blir redusert og ting får et mer naturlig utseende i skarpt lys. Ulike farger passer til ulike værforhold og aktiviteter, så du bør rådføre deg med optiker for å velge riktig solbrille.

Grønne glass

Grønne glass fører til mindre belastning for øynene i sterkt sollys. Sidene denne fargen øker kontraster og gir god klarhet egner de seg godt for idretter der man er avhengig av presisjon. Eksempler på dette kan være golf og tennis.

Blå glass

Blå glass er fine å bruke under reduserte lysforhold som ved tåke og snø. Slike glass gir tydeligere konturer. De passer derfor godt til aktiviteter som fjellturer, skikjøring og fisking.

Rosa eller røde glass

Rosa eller røde glass gir økt kontrast og skarphet, også under overskyede forhold. Røde eller rosa glass kan også gi mindre anstrengte øyne når du bruker skjermer over lengre perioder.

Gule glass

Gule glass egner seg godt til bruk i dårlige lysforhold. Denne fargen reduserer blått lys på samme måte som grønne glass. Dette hjelper mot trøtte øyne. Samtidig vil gule glass forvrenge fargebildet ditt en del, som gjør dem uegnet for enkelte aktiviteter.

Brune glass

Brune glass er svært allsidige og kan brukes til mye. De er godt egnet for bruk på overskyede dager og skiftende lysforhold. Kan brukes til de fleste utendørsaktiviteter som sykling og vannsport.

Grå eller sorte glass

Dette er allsidige glass som gjerne kan brukes til kjøring eller utendørs idrett. Dette er glassene som gir mest og best beskyttelse mot sterkt sollys.

Glass med gradering

Glass med gradering kan fås i en flere ulike farger. Fellesnevneren er at de er mørkere på toppen og lysere på bunnen. Graderte glass egner seg godt til bilkjøring, eller om du vil sitte å lese i solen.

Ulike glasstyper

I tillegg til at solbrilleglass finnes i ulike farger, kan du også velge ulike typer glass og brillestyrker til solbrillene dine. Dette kan gi solbrillen andre egenskaper, så rådfør deg med optiker før du velger.

Polariserte glass

Velger du polariserte glass betyr det at glassene får et ekstra filter som gir glassene ekstra egenskaper. Polariserte glass reduserer gjenskinn, for eksempel lys som reflekteres fra våt asfalt, snø eller vann. Denne egenskapen forbedrer dybdesikten og gir generelt mer komfortabel sikt.

Dette gjør at de er spesielt egnet for opphold ved sjøen, skisport og kjøring på glatte og våte veier. Polariserte glass har innebygget filter som gir 100 % UV-beskyttelse. Slike glass får du i brunt eller grått.

Polykarbonatglass

Polykarbonatglass er svært støtsikre, og er derfor et godt valg til barn, sportsutøvere og generelt folk som har behov for støtsikre glass. De gir også god UV-beskyttelse og glassene kan lett farges.

Ulempen med slike glass er at de ikke er ripebestandige. Du kan få glassene med ripesikkert belegg, men det kan redusere støtsikkerheten noe.  

Speilglass

Speilglass har en blank overflate som reflekterer bort skarpt lys. Solbriller med slike glass kan være spesielt nyttige på steder med flere lysreflekterende overflater. For eksempel vann eller snø. Slike brilleglass er derfor svært populære blant sportsutøvere og friluftsinteresserte.

Fotokromatiske glass

Fotokromatiske glass får en mørkere farge når de påvirkes av lys. Hvor mørke de blir avhenger av hvor sterkt lyset er. De filtrerer ut all UV-stråling, og er derfor et svært godt valg til mange aktiviteter.

Vær likevel oppmerksom på at slike glass ikke bør benyttes ved bilkjøring. Dette fordi de ikke skifter farge like raskt når du sitter i en bil, noe som kan gjøre at de enten blir for lyse eller for mørke. Grunnen til dette er at frontruten i bilen vil blokkere UV-lyset som får glassene til å skifte farge. 

Noen synes for eksempel da at glassene bruker for lang tid til å lysne når man kjører inn i en tunell. Dette forårsaker ofte kraftige oppbremsinger inne i tunellen og kan føre til farlige situasjoner. 

Hvordan velge riktig solbrille

Mange kjøper solbriller basert på design og trender. Selv om du kjøper moteriktige solbriller, betyr ikke det at det er riktige solbriller til ditt bruk.

Det første du må se på når det gjelder fasong på brillene er at de dekker hele synsfeltet. For å få full effekt av solbrillene må de nemlig fysisk blokkere sollyset før det når øyet.

Det andre du må se på er funksjon. Hva skal du bruke solbrillene til? Sannsynligvis bør du ha et par ulike solbriller å velge mellom for å ha riktig solbrille til ulike aktiviteter.

Eksempelvis sitter en sportsbrille gjerne tett på ansiktet, og dekker synsfeltet godt. De beskytter også øynene mot fysiske objekter, som for eksempel lavthengende grener langs joggeruta. Men det er kanskje ikke de brillene du velger når du skal sitte på café i byen.

En kul, oversized solbrille med mørke glass kan være flott til bybruk, men det er ikke den brillen du velger hvis du skal kjøre på glatte veier. Da bør du ha en solbrille med polariserte glass.

Er glassene for mørke kan det også hende du ikke bruker brillene når det er overskyet, men UV-stråling kan fortsatt skade øynene på slike dager.

For å finne riktig solbrille anbefaler vi at du snakker med optikeren din. Optikeren kan gi deg råd om hva du bør velge, basert på informasjonen du gir.

Siste artikler

optoteam-jobbsokerportal-optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere
AdobeStock_279423767

Guide for bemanning av optikere ved sykefravær, ferieavvikling og permisjoner

Guide for bemanning av optikere ved sykefravær, ferieavvikling og permisjoner
optoteam-var-redningen-for-specsavers-i-knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik
Nar-gjor-kundene-bruk-av-Optoteams-tjenester

Når gjør kundene bruk av Optoteams tjenester?

Når gjør kundene bruk av Optoteams tjenester?
interoptik-salten-synssenter

Optoteam ble Interoptiks redningsplanke på Salten Synssenter

Optoteam ble Interoptiks redningsplanke på Salten Synssenter
5ee9d40a80713e46657ae86e_Her-er-noen-situasjoner2-p-1080

Kontakt oss

Er du en optiker og vil jobbe hos oss eller har du en bedrift som trenger en optiker?

Populære artikler

optoteam-jobbsokerportal-optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere
optoteam-var-redningen-for-specsavers-i-knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik
hos-hitz-optikk-i-larvik-ble-dette-losningen-qcciyeogo1xkqlv4tmlszag7m9x05mfkt641ej9x2i

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen
Optoteam_5_Years

Brev til optikerbransjen

Brev til optikerbransjen
optiker-er-du-nysgjerrig-pa-nye-muligheter

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?
verdt-a-vite-om-det-aldrende-oyet-2

Verdt å vite om det aldrende øyet

Verdt å vite om det aldrende øyet
lonn_optiker

Optikerlønn: Hva tjener en optiker

Lurer du på om du får riktig lønn som optiker? Last ned vår lønnsguide som gir deg statistikk over optikers lønninger.

Våre tjenester

innleie-right

Innleie

Rekrytering_optoteam

Rekruttering

Optiker-og-assistent-right

Standby optiker

Del denne artikkelen